JOM KOMEN KAT SINI..

TRAFFIK NAIK MACAM ROCKET

Rabu, 13 April 2011

TELUR PINDANG

Selamat pagi semua....,

Pagi2 lagi akak dah bawa cerita telur pindang bukan apa masa akak balik dari keja semalam akak ternampak banner telur pindang tu yg dah terasa kat tekak, selalunya telur pindang ni sinonim dengan negeri Johor kerana dari nengeri ni asalnya (wah dah mcm majalah 3 pulak).

Telur pindang boleh digunakan untuk majlis perkawinan, khatam al-quran, majlis bertunang dan macam2 lagi. Kalau wat kenduri doa selamat, cukur jambul pun boleh juga...yg penting keaslian resapi telur pindang tu ...

Akak pernah tengok atuk akak wat telur pindang mula2 diperap dulu dengan berbagai jenis daun klu seminggu nak wat kerja kawin telur ni dah diperap awal2 lagi kerana lebih lama diperap ia akan tahan lama.
Jangan tak tahu nak wat telur pindang ni pun ada pantang larangnya klu org perempuan datang bulan tak boleh wat nanti telur pindang ni tak jadi dengan erti kata tak sedop...hehehehhe

Maklumlah ianya teramat tradisional..cuba tgk gambar kat bawah ni....


Brewed in a special herbal concoction, <i>telur pindang </i>is a treat with universal appeal

Klu ada sesiapa yg nak wat telur pindang ni ada resapinya...cubalah...

Resapi Telur Pindang
8 butir telur ayam

8 butir kulit bawang merah
10 lembar daun jambu biji
800 cc air
3 siung bawang putih, iris tipis
1 sendok teh garam
7 sendok makan kecap manis
1/2 sendok teh lada bubuk
1 sendok teh penyedap rasa, jika suka
100 cc air

Cara membuat:
Rebus telur yang sudah diberi kulit bawang dan daun jambu dengan 800 cc air. Ketukketuk kulit telur agar meresap. Setelah matang, kupas kulitnya. Sisihkan.

Tumis bawang putih hingga harum, masukkan 100 cc air, kecap manis, lada, garam, penyedap rasa. Masak sampai matang, angkat.

Hidangkan.



Cantikan tu baru tgk aje belum rasa telurnya....terangkat

Tiada ulasan: